Arca

Ondanks de toch al respectabele leeftijd, reed hij van eind 2005 tot begin 2008 rond met ons. We trokken ermee naar de Eifel, Altenahr, Monschau, Cochem, Champagnestreek, Frans-Vlaanderen, Cassel, Luxemburg, Larochette, Ardennen, Durbuy, en in eigen land naar menig zomerfestival.

oud ijzer
  • Ford Transit MK1
    Bouwjaar: september 1976
    Eerste ingebruikname: 20 januari 1977
  • Motor: Essex V6 3.0 L benzine (2994 cc)
    Versnellingen: 4 – manueel
    Vermogen: 74 kW – 100 PK
    Piekvermogen: 106 kW – 142 PK

Alkoof opbouw van Arca met 5 slaapplaatsen, keukenblok en Sanitaire cel.

Een stukje geschiedenis …

De Transit is al meer dan 40 jaar een bestseller op de Europese markt: bestelwagens, minibussen en lichte vracht modellen geproduceerd door de Ford Motor Company. Sinds 1965 verschenen er drie generaties Transits op de Europese markt, in totaal 7 types, elk met grotere en kleinere aanpassingen aan techniek en vormgeving.

Type “Mark 1” of “MK1” (1965-78)

De Ford Transit werd in 1965 voorgesteld en is sindsdien ononderbroken in productie tot op vandaag. De populaire bestelwagen rolde voor het eerst van de band in de Ford werkplaatsen van Berkshire, Engeland (UK), maar de productielijn werd al snel overgebracht naar Southampton waar de capaciteit groot genoeg was om aan de vraag van de markt te kunnen beantwoorden en waar de Transit ook vandaag nog gemaakt wordt.

Benzine-versie

De Engelse Transits werden oorspronkelijk uitgerust met een Essex V4 1.7, 2.0 liter benzinemotor. Op het Europese vasteland werden de Transits geproduceerd in de Duitse ateliers en afgeleverd met Duitse Ford Taunus V4 1.7 of 2.0 liter benzinemotoren. Al snel werd de bestelwagen ook afgeleverd met een Perkins dieselmotor, omdat dit motorblok te lang was voor het oorspronkelijke ontwerp werd de neus van de dieselversie aangepast: radiator en rooster kwamen naar voren. Omdat deze geleende dieselmotor slechts een beperkte trekkracht opleverde (31KW of 41PK) was de uitvoering met Perkins-motor nooit echt populair en zou ze in 1974 vervangen worden door een eigen Ford motor van het York-type.

Diesel-neus

De dieselneus accomodeert ook de grotere Ford Essex V6 3.0 liter benzinemotor, deze werd van 1967 tot 1988 door de Ford Motor Company geproduceerd in Dagenham, Essex (UK), vandaar ook de benaming. Het merkwaardige ontwerp van dit motorblok was voorzien om afgewerkt te kunnen worden tot zowel een benzine- als een dieselmotor. Hoewel deze laatste nooit in productie kwam, draagt de Essex V6 de sporen van dit unieke ontwerp en levert het een zware en solide benzinemotor op met een nuttig vermogen van 74 kW of 100 PK.

Tot eind jaren ’80 werden politievoertuigen en ambulances met deze vinnigere motor uitgerust en al snel vond deze combinatie ook zijn weg naar de particuliere gebruikers die graag hun originele Essex V4 motor en platte rooster ruilden voor een zescylinder en de uitgebouwde neus.