Autoroller

Eind 2014 ruilden we het alkoofmodel, waar we sinds 2008 mee rond hebben gereisd, voor een Roller Team semi-integraal van net geen 7m met een vrijstaand centraal bed achteraan en een gerieflijke zithoek vooraan. We kozen voor meer ergonomie en toegankelijkheid, gecombineerd met een licht en ruimtelijk gevoel.

Autoroller Joy XL K P

Als basisvoertuig doet de Ford Transit 2.2 tdci het met 140PK en een handgeschakelde 6-versnelling het uitstekend. De wooncel is opgetrokken volgens het ‘extreme protection system’ dat door Trigano werd ontwikkeld: optimale bescherming tegen vocht en weersinvloeden, geluidsisolerend en beter bestand tegen infiltratie dan de klassieke opbouw en stukken lichter dan de polyester wanden van onze vorige motorhome. Het continue flirten met de bovengrens van het maximaal toegelaten gewicht was na de leeftijd van het voertuig en het comfort één van de belangrijkste argumenten om de wissel te maken.

Uitkijkend naar een camper met meer marge op het eigen gewicht en het nuttige laadvermogen, met meer ergonomie en met meer basis comfort, aan een voor onze portefeuille betaalbare prijs, zijn we gevallen op de Autoroller. Met zijn warme houttinten, crèmekleurige accentvlakken en een vloer in parketmotief pakt deze wagen niet uit met het meest trendy interieur, maar de geslaagde combinatie oogt wel tijdloos modern. Het groot panoramisch venster boven de zithoek laat vollop daglicht naar binnen en de indeling van de natte cel oogt net en gebruiksvriendelijk met een bijna volwaardige douchecabine.

Al bij al blijft deze Auto-Roller een vrij compacte motorhome en dat merk je aan de badkamer en het keukenblok, gevat tussen het vrijstaand bed achteraan met ruime opberguimtes onderin en de eet- en zithoek vooraan. Een grotere koelkast en een apparte douche hebben we niet weerhouden in onze zoekcriteria, we nemen graag genoegen met een compromis tussen wat wenselijk en wat haalbaar was.

Centraal bed

Evenwicht tussen Tech Specs en Sales Talk

Styrofoam isolatie zorgt voor een maximale thermische en geluidsisolatie. Met het eerste belooft Roller Team ons een echte vier-seizoensmotorhome, warmer in de winter en een pak koeler in de zomer. De verleiding zal groot zijn om de duurzaamheid van de materialen en hun isolerend vermogen af te meten tegen de ervaringen van een solide en custom gebouwde camper zoals we die gewoon zijn geweest.

De karakteristiek van de opbouw zou ook stiller moeten zijn dan de solide naadloze polyester constructie uit de ateliers in Koningshooikt die vooral mij bij regenweer wel eens uit mijn slaap heeft gehouden. Roller Team verzekert ons met zijn “ExPS” een zorgeloze nachtrust in de prospectus, ik kijk al uit naar de eerste malse voorjaarsbui en het eerste zomeronweder om de vergelijking te kunnen maken tussen het onophoudelijke enerverende tikken op de oude alkoof net boven het lamlendige hoofd; en het geluidsisolerende effect van de styrofoam hoog boven het vrijstaande bed.

Wat het basisvoertuig betreft, kan de Ford Transit van de generatie 2011 alleen maar een verbetering zijn tegenover de onvermoeibare Fiat Ducato uit 2000. Die oude 2.8 idTD stond er dan ook niet om bekend een isolatiewonder te zijn; noch qua rol- en rijgeluid, noch qua isolatie in de koudste maanden van het jaar.

Cabine en treinzit

Customizatie

Omdat wij de voorbije jaren gewoon geraakt waren aan de luxe van een Teleco Flatsat Easy, hadden we maar enkele vergeefse pogingen met de aanwezige Travelsat UFO en Teleco DSF80 satfinder nodig om ons zelf ervan te overtuigen opnieuw te investeren in een automatische schotel. Omdat meer en meer TV Vlaanderen zenders naar HD formaat overgaan en die bovendien ook nog eens op transponders zitten die niet het beste bereik lijken te hebben, dat leerde de ervaring met onze 65 cm reflector ons het afgelopen jaar, viel onze keuze op een 85 cm uitvoering.

In eerste instantie zou onze voorkeur uit zijn gegaan naar een automaati met een manuele ‘fine tuning’-optie, maar en snelle rondvraag onder kenners leert dat de makkelijkere updatebaarheid van de Teleco ‘firmware’ en de grootte van de schotel doorslaggevender argumenten zijn. De ‘skew’-optie hebben we ondanks een geringe meerkost niet weerhouden, omdat het manuele bijstellen van de vrij toegankelijke LNB bij de Flatsat Classic SMART – indien dat ooit nodig mocht blijken op zuidelijker breedtegraden – makkelijker lijkt dan bij de oudere Easy, waarbij die in een gesloten behuizing gemonteerd was. De nieuwste besturingstechologie zou de schotel zelfs in staat moeten stellen tijdens het zappen autonoom mee te volgen naar de gewenste satellietposities, indien gecombineerd met een compatibele ontvanger.

In één beweging werd ook de uit onze vorige camper gerecupereerde Efoy 80 ingebouwd, als aanvulling op het aanwezige solarsysteem dat in de donkerste dagen van het jaar nauwelijks aan onze energiebehoeften kan voldoen. De bekwame handen in de workshop bij Campingwinkel Van Sande klaren de klus: toestel monteren in de kofferruimte, warmtekanaal- en condensleiding door de bodem afvoeren, bedrading naar de huishoudaccu vooraan de wagen brengen en alles netjes afwerken. De betere doe-het-zelver kan dit weliswaar zelf, maar op de rug onder een Ford Transit chassis door kruipen is niet ons meest favoriete standje. Bovendien hebben we zo ten minste de relatieve zekerheid dat alle aanpassingen volgens de geldende normen uitgevoerd werden en niet door een zelfgeschoolde knutselaar.

In het voorjaar van 2015 moeten we sowieso bij Urbano in Oostende langs voor een nazicht in het kader van de waterdichtheidsgarantie die RollerTeam biedt. We nemen deze gelegenheid te baat om een hordeur te laten plaatsen die elders schijnbaar niet leverbaar was. In één beweging worden de Trigano-scharniertjes van de kofferdeuren los gemaakt, vermits de alu-naaf neigt vast te lopen. Ze niet droog laten staan en regelmatig smeren is de boodschap. Een van de richtingaanwijzers achteraan heeft opspattend water of condens binnen gekregen, de reflector is zijn spiegellaag kwijt dus wordt ook vervangen. Klaar voor het ‘groot verlof’…

Begin 2016 wisselen we de brandstofcel, omwille van voortijdige slijtage en vermoedelijke vorstschade tegen een gunsttarief bij de officiële invoerder, voor een zwaardere uitvoering: Efoy 140.

Voor de zomer van 2022 wordt ter hoogte van de kofferdeur waterinfiltratie vastgesteld tijdens een jaarlijkse controle. Helaas met flink wat vochtschade in de zijwand tot gevolg. De kosten voor een totale herstelling blijken voor de dealer te groot gezien de leeftijd van het voertuig. Gelukkig dichten ze wel het lek aan het deurframe en kunnen we er nog mee op vakantie vertrekken. We zullen de Auto-Roller zo dan wel verslijten. Of er ooit nog een nieuwe camper komt, valt af te wachten.